Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

30 Prinsessegracht
Den Haag, ZH, 2514 AP
Netherlands

Museum Meermanno | Huis van het boek (vroeger Meermanno-Westreenianum) is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen, in heden en verleden. De ontwikkeling van de vormgeving van zowel oude als moderne boeken staat daarbij centraal.

Tentoonstellingen verwacht


TENTOONSTELLINGEN                                 


Bij het oude uit 'Regieaanwijzingen'.jpg

Boekenkast gemaakt door Theodoor Nieuwenhuis met negen boeken waarvoor Lion Cachet de banden of de illustraties verzorgden.

Boekenkast gemaakt door Theodoor Nieuwenhuis met negen boeken waarvoor Lion Cachet de banden of de illustraties verzorgden.

Art Nouveau-boeken in de hoofdrol 22 maart t/m 23 juni 2019

Huis van het boek viert dit voorjaar van 22 maart t/m 23 juni 2019 de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910. De tentoonstelling ‘De Bijzondere Band. Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ stelt het werk van drie pioniers centraal. Huis van het boek is de samenwerking van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit die collecties aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen, zoals van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijk Huisarchief.  

Drie pioniers, verbonden in vriendschap

Gerrit Willem Dijsselhof, Carel Adolph Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis hebben - samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen-  van ca.1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof, de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille die Lion Cachet in 1898 maakte ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Meermanno Adform retargetingpixel algemeen" ----------------------------------------------------------------------------------------------